Natuurlijke muggenafweermiddelen: effectieve oplossingen om muggenbeten te voorkomen

Terug naar Blog
Kindje gestoken door een mug

Natuurlijke muggenafweermiddelen: effectieve oplossingen om muggenbeten te voorkomen

INCIA Muggenlotion

Muggen zijn onmiskenbaar irritante insecten die ons elke zomer lastigvallen. Wie kent niet de frustratie van een jeukende muggenbult op een onbereikbare plek? Het vervelende gezoem van muggen in onze slaapkamers en de aanwezigheid van deze hinderlijke beestjes tijdens zomerse avonden in de tuin maken het soms moeilijk om ze te verjagen. Gelukkig biedt Moeder Natuur verschillende oplossingen om muggen op afstand te houden. In deze blog ontdekken we effectieve natuurlijke middelen tegen muggen en leren we hoe we jeukende muggenbulten kunnen verlichten.

Verscheidenheid aan muggen

Muggen komen overal ter wereld voor, en het is interessant om te weten dat er meer dan 3000 soorten bestaan. Deze variëren van onschuldige steekmuggen tot gevaarlijke dragers van ziektes zoals malaria, zika en dengue (knokkelkoorts). Hoewel Nederland ongeveer 30 ‘onschuldige soorten’ muggen kent, zoals de gewone steekmug, wordt ook wel eens de tijgermug gespot. Deze tijgermug is verantwoordelijk voor de verspreiding van dengue. Gelukkig is het risico op het oplopen van dengue door een tijgermug in Nederland zeer klein. Desalniettemin is het van belang om jezelf te beschermen tegen muggenbeten.

De gevaren van muggenbeten

Niet alleen kunnen muggenbeten ziektes overdragen, maar ze zijn ook gewoon ontzettend vervelend. Een muggenbult kan hevig jeuken, wat wordt veroorzaakt door een plaatselijke allergische reactie op het speeksel van de mug. Bij een beet injecteert de mug antistollingsmiddelen om het bloed dunner te maken en gemakkelijker te kunnen opzuigen. Het menselijk lichaam reageert op deze stoffen door antihistamine aan te maken, wat de allergische reactie veroorzaakt. Het resultaat? Een rode, jeukende bult.

Steekmuggen en hun voorkeuren

Vrouwelijke muggen zijn degenen die ons bijten, omdat ze menselijk bloed nodig hebben als eiwitbron voor hun eieren. Mannelijke muggen zijn niet schadelijk omdat zij geen eieren hoeven te leggen.

Interessant is dat vrouwelijke muggen selectief zijn in hun keuze voor slachtoffers. Hoewel de exacte redenen hiervoor nog niet volledig begrepen zijn, weten we wel dat ze reageren op kooldioxide en lichaamsgeur. Deze factoren bepalen welke mensen aantrekkelijk zijn voor muggen. Andere factoren zoals lichaamstemperatuur, bewegingen en de ophoping van melkzuur in ons lichaam spelen ook een rol bij de bepaling of we een smakelijke maaltijd voor muggen zijn.

Natuurlijke oliën en geuren als muggenafweermiddel

Het verjagen van muggen betekent dat we minder aantrekkelijk moeten ruiken voor hen! Gelukkig bieden natuurlijke oliën en geuren een effectieve manier om muggen op afstand te houden. Het aanbrengen van enkele druppels natuurlijke of aromatische oliën op de huid, het gebruik van sprays of het verspreiden van geuren met een diffuser kan vaak al voldoende zijn om muggen weg te houden. Hier zijn enkele geuren die muggen afweren:

  • Basilicum: Deze kruidige plant heeft een dubbele werking tegen muggen. De geur houdt ze op afstand en het kan ook helpen bij het verlichten van jeuk. Meng natuurlijke basilicumolie met water om een spray te maken of wrijf voorzichtig met basilicumblaadjes op de huid.
  • Tea tree olie: Naast het afweren van verschillende soorten insecten, heeft tea tree olie ook antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van muggenbeten.
  • Aloë vera: De geneeskrachtige eigenschappen van aloë vera worden al meer dan 6000 jaar erkend. Door de gel van de aloë vera plant op de huid aan te brengen, kunnen we insecten op afstand houden en jeuk veroorzaakt door muggenbeten verminderen.
  • Lavendelolie: Deze heerlijk geurende olie is zeer effectief in het afweren van muggen. Breng het aan op bepaalde punten in huis en op de huid om de muggen op afstand te houden.
  • Koffie: Hoewel mensen vaak van de geur van koffie houden, schrikt de rook die vrijkomt bij het verbranden van koffie muggen af. Dit trucje kan vooral handig zijn tijdens zomerse avonden op het terras, waar je eindelijk van een mugvrije omgeving kunt genieten.
  • Munt: Verse munt en pepermuntolie zijn ook geen favoriet bij insecten. Hun geur houdt muggen op afstand.
  • Knoflook: Hoewel de geur misschien niet aangenaam is, is knoflook een effectieve methode om muggenbeten te voorkomen. Plet enkele teentjes knoflook, kook ze en zeef het kookwater. Dit mengsel kan worden gebruikt als een eenvoudige spray om muggen te verjagen.

Extra tip: Vermijd sterk geurende verzorgingsproducten, zoals parfums, omdat deze insecten aantrekken.

INCIA Natuurlijk Middel tegen Insectenbeten

Als je geen zin hebt om knoflook te koken of aloë vera te plukken, zijn er gelukkig ook kant-en-klare anti-muggensprays verkrijgbaar. Het is echter belangrijk om de ingrediëntenlijst goed te controleren, omdat veel van deze sprays DEET bevatten. DEET is een chemische stof die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het gebruik van DEET wordt zelfs afgeraden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan dertien jaar.

Gelukkig zijn er ook natuurlijke alternatieven beschikbaar, zoals INCIA Natuurlijk Middel tegen Insectenbeten. Dit product bevat citroen-eucalyptusolie en biedt tot wel zes uur lang bescherming tegen muggen. Het is een volledig natuurlijk middel dat effectief is in het afweren van insecten en het voorkomen van muggenbeten.

Wil je deze zomer een natuurlijk middel tegen muggen proberen? Bestel INCIA Natuurlijk Middel tegen Insectenbeten in onze webshop en geniet van een mugvrije zomer!

Terug naar Blog
De waardering van lafelin.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 13 reviews.
× Chat