Nijntje, wie kent haar niet?

Terug naar Blog
Nijntje Corduroy en Organic Cotton Collectie

Nijntje, wie kent haar niet?

Nijntje

Het lieve kleine konijntje van Dick Bruna heeft al vele harten veroverd sinds haar geboorte op 21 juni 1955. In het atelier van Dick hangt nog altijd haar geboortekaartje, een herinnering aan het begin van een iconisch figuurtje.

Het verhaal

Het verhaal van Nijntje is gebaseerd op de ervaring van Dick Bruna zelf. Hij vertelde het verhaal van het konijntje aan zijn eenjarige zoon. Sommige bronnen beweren dat Nijntje geïnspireerd is door een konijn dat Bruna in de zandduinen van Egmond aan Zee zag, terwijl anderen zeggen dat het gebaseerd is op het pluchen konijn van zijn zoon.

De boeken van Nijntje verschenen voor het eerst in de jaren 50. Elke Nijntje-boek telt 24 pagina’s, met een afbeelding op de rechterpagina en vier regels tekst op de linkerpagina. Bruna koos bewust voor een kleiner formaat, zodat kinderen zich kunnen identificeren met het boek en het speciaal voor hen lijkt te zijn gemaakt.

Geliefd over de hele wereld

Sinds de jaren 60 is Nijntje wereldwijd bekend en geliefd. Vooral in Japan heeft ze een enorme populariteit vergaard. Door de eenvoud van Bruna’s tekenstijl en het gebruik van kleuren, dachten velen dat hij een Japanse kunstenaar was. Hoewel dat niet het geval is, voelt Bruna zich welkom in Japan en bezoekt hij het land regelmatig. In 1964 werden de Nijntje-boeken voor het eerst in Japan uitgegeven. Tegenwoordig zijn de boeken vertaald in meer dan 50 talen en zijn er wereldwijd meer dan 85 miljoen exemplaren van verkocht.

Verschillende producten

Niet alleen de boeken van Nijntje zijn populair, maar ook meer dan 10.000 verschillende producten met het konijntje erop hebben de aandacht van consumenten getrokken. Er is een Nijntje tv-serie die in veel landen en regio’s is uitgezonden. Nijntje heeft zelfs een eigen aanwezigheid op sociale media en een YouTube-kanaal in verschillende talen. In Japan is er zelfs een Nijntje café en in China is er een Nijntje metro.

Nijntje in Utrecht

Het Dick Brunahuis, dat sinds 2016 het Nijntje Museum wordt genoemd, opende zijn deuren op 16 februari 2006 in Utrecht. Hier kunnen bezoekers veel van Bruna’s werken bewonderen, waaronder natuurlijk Nijntje. Sommige werken zijn ook te zien in Bruna’s atelier in het Centraal Museum. Ter gelegenheid van de opening van het museum waren verschillende gebouwen in Utrecht enkele maanden lang versierd met Nijntje-afbeeldingen, waaronder de Neudeflat.

In Utrecht kom je op verschillende plaatsen ook Nijntje tegen. Bijvoorbeeld op de Lange Viestraat, waar je kunt oversteken met afbeeldingen van Nijntje in de stoplichten. En aan de Oudegracht, bij het startpunt van de Van Asch van Wijckkade, is het Nijntje Plein te vinden. Op dit plein staat een beeld van Nijntje, gemaakt door Bruna’s zoon en beeldhouwer Marc Bruna.

Helaas heeft Dick Bruna in 2014 aangekondigd dat er geen nieuwe Nijntje-boeken meer zullen worden geschreven en geproduceerd over de avonturen met familie en vriendjes.

nijntje vriendjes

Ken jij alle familieleden van Nijntje al?

 • Naast Nijntje zelf zijn er ook
 • Moeder Pluis
 • Vader Pluis
 • Opa Pluis
 • Oma Pluis
 • Oom Vliegenier
 • en Tante Trijn

En natuurlijk heeft Nijntje verschillende vriendjes

 • waaronder Aagje
 • Barbara Beer
 • Betje Big
 • Boris Beer
 • Daan
 • Kleine Pluis
 • Knorretje
 • Nina
 • Snuffie
 • en Willemijn

Samen beleven ze allerlei leuke avonturen.

Koninklijke Nederlandse munt

Om de 60ste verjaardag van Nijntje te vieren, werd in 2015 de Nijntje Art Parade opgericht. Verschillende kunstenaars kregen de opdracht om een 1,8 meter hoog beeld van Nijntje te maken. In 2020, vierden we de 65ste verjaardag van Nijntje. Ter ere daarvan is er een speciale Koninklijke Nederlandse munt geslagen, beschikbaar in gouden, zilveren en coincard edities. De coincard is ontworpen in de stijl van Nijntje, met een ballon en vlaggen om het feest compleet te maken. Voor echte Nijntje-liefhebbers is deze munt een onmisbaar verzamelitem.

Nijntje Corduroy en Organic Cotton Collectie

Nu je wat meer weet over Nijntje, mag jij jezelf een kleine Nijntje-expert noemen.

En als je op zoek bent naar een bijzonder cadeau of een leuk accessoire, vergeet dan niet een kijkje te nemen in de webshop, waar je superzachte corduroy Nijntjes in verschillende kleuren kunt vinden. Deze Nijntjes zijn zorgvuldig gemaakt van geselecteerd corduroy en hebben een hoogte van 23 cm, waardoor ze ideaal zijn om cadeau te geven of als decoratie neer te zetten. Naar de Nijntjes

Dus geniet van de schattige avonturen van Nijntje en haar vriendjes, en laat je betoveren door de tijdloze charme van dit geliefde konijntje!

Terug naar Blog
De waardering van lafelin.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 13 reviews.
× Chat