Ontcijfer de cosmetische ingrediënten: in 4 stappen naar begrip
Sharon2023-12-13T22:29:56+02:00Marketeers bederven alles. Zodra er geld te verdienen valt, lijdt de waarheid vaak. Dat geldt ook voor cosmetische producten. Hoewel bedrijven verplicht zijn hun ingrediëntenlijst op het label te vermelden, bevatten deze vaak wetenschappelijke of Latijnse namen die bij de meeste mensen geen belletje doen rinkelen. Neem bijvoorbeeld ‘isohexadecane’ – niet bepaald een alledaags woord dat je in dagelijkse gesprekken hoort. Niemand zal snel zeggen: ‘Graag wat isohexadecane erbij, kan niet zonder’. Toch is het waardevol om enkele basisvaardigheden te hebben om cosmetische ingrediëntenlijsten te kunnen lezen.
Mensen worden steeds kritischer over loze claims en maken bewustere keuzes. Het is dus begrijpelijk om je vaardigheden in het ontcijferen van cosmetische ingrediëntenlijsten te willen verbeteren. Vandaag help ik je met het ontcijferen van ingrediënten. In 4 stappen naar begrip.
1: Wat staat erop de voorkant?
Een product moet natuurlijk goed verkopen, en veel marketeers weten dat de meeste consumenten de ingrediëntenlijst van cosmetica niet (kunnen) lezen. De oplossing die ze hiervoor bieden, is om op de voorkant van de verpakking uitspraken te doen over het product. Dit kunnen claims zijn zoals ‘verrijkt met arganolie’. Dit soort uitspraken wekt vaak de gedachte op dat arganolie goed is voor de huid. Dat klopt op zich, maar het cruciale punt is dat er wel voldoende van dit ingrediënt in het product moet zitten om effectief te zijn. Sommige merken maken helaas gebruik van ‘angel dusting’, waarbij ze een minuscule hoeveelheid (bijvoorbeeld 0,1%) van een ingrediënt toevoegen aan het product om vervolgens deze uitspraak te kunnen doen op de voorkant van de verpakking.
Het achterhalen van de hoeveelheid van een specifiek ingrediënt in het product, lees je bij 2. Niet alle merken passen deze techniek toe, maar het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je mogelijk veel betaalt voor een product dat deze beloften niet waarmaakt.
Een andere veelgebruikte term is ‘hypoallergeen’, wat impliceert dat het product minder stoffen bevat die allergische reacties kunnen veroorzaken dan normaal. Echter, ‘minder dan normaal’ betekent niet dat het volledig vrij is van allergenen. Belangrijk om te benadrukken is dat ‘hypoallergeen’ niet eens wettelijk is gedefinieerd. Om te weten of je een allergische reactie kunt krijgen, moet je de ingrediëntenlijst raadplegen.
‘Dermatologisch getest’ is ook zo’n term. Het impliceert dat het product is getest door een arts op vrijwilligers. Echter, de uitkomst van deze tests, het aantal vrijwilligers of de duur van de test zijn niet bekend, noch wordt dit door een wettelijk kader gereguleerd.
Hetzelfde geldt voor uitspraken als ‘verstopt de poriën niet’ of ‘niet comedogeen’. Er bestaat wederom geen wettelijk kader en technisch gezien zou je dit op plamuur kunnen zetten.
Kort gezegd
- Het is essentieel om kritisch te zijn bij het interpreteren van claims op de voorkant van cosmetische producten en niet alleen daarop af te gaan bij het maken van je keuze
- Niet blindelings op de claims op de voorkant van de verpakking.
- ‘Hypoallergeen’, ‘dermatologisch getest’ en ‘verstopt de poriën niet’ hebben in de praktijk vaak minder betekenis dan ze doen vermoeden.
- Wees je bewust van ‘angel dusting’
2: Bekijk de ingrediënten
Nu naar de achterkant, waar je stiekem veel meer details over je product kunt ontdekken. De sleutel hier is de volgorde waarin de ingrediënten worden vermeld. Ze staan gerangschikt in aflopende volgorde, wat betekent dat het eerste ingrediënt het meest aanwezig is in het product, terwijl de laatste ingrediënten de kleinste hoeveelheid vormen. Ingrediënten die minder dan 1% van het product uitmaken, worden simpelweg aan het einde vermeld en hoeven niet in aflopende volgorde te staan. Vaak overheersen de eerste 5 tot 7 ingrediënten in het product, terwijl de laatste 5 ingrediënten meestal geurstoffen en conserveermiddelen zijn. Hiermee kun je al een eerste indruk krijgen van wat het product inhoudt.
Als ‘alcohol’ een van de eerste ingrediënten is, is het raadzaam om het product niet te gebruiken op een droge of gevoelige huid. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle soorten alcohol per se slecht zijn voor de huid.
Goede alcohol:
- Cetylalcohol (hexadecanol)
- Stearyl alcohol
- Cetearyl alcohol
Slechte soorten alcohol:
- Ethanol (ethyl alcohol, alcohol denat.)
- Methanol (methyl alcohol)
- Isopropyl alcohol (isopropanol)
- Benzylalcohol
Als ‘aqua’ vooraan staat, betekent dit dat het product hoofdzakelijk water bevat. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn, maar overweeg wel of je veel wilt betalen voor iets dat voornamelijk uit water bestaat.
Het is niet altijd nadelig als een specifiek ingrediënt achteraan in de lijst staat. Soms is maar een kleine hoeveelheid nodig van bepaalde ingrediënten, zoals etherische oliën die al effectief kunnen zijn met slechts een paar druppels.
Kort gezegd
- Kortere lijsten zijn over het algemeen beter.
- Ingrediënten worden gerangschikt op basis van hun hoeveelheid in het product.
- Meestal domineren de eerste 5 tot 7 ingrediënten in het product.
- De laatste 5 ingrediënten zijn vaak geurstoffen en conserveermiddelen.
- Het is niet altijd negatief als een ingrediënt achteraan staat; soms is een kleine hoeveelheid al voldoende voor effect.
- Neem de tijd om de ingrediëntenlijst te bestuderen, want deze kan veel onthullen over wat je precies op je huid aanbrengt.
OntdekOntcijferBeslis Slim
3: Herken triggerwoorden
Je hoeft niet elk ingrediënt uit je hoofd te leren om het te herkennen. Hier zijn enkele triggerwoorden die je helpen moeilijk uit te spreken ingrediënten gemakkelijker te identificeren:
Parfum / Perfume: Dit ingrediënt is beschermd door handelsgeheimen en kan zelfs bestaan uit tientallen ingrediënten die niet openbaar worden gemaakt om duplicatie te voorkomen.
-paraben: Een discussie over parabenen laten we hier buiten beschouwing, maar als je parabenen wilt vermijden, herken je ze aan het feit dat het ingrediënt eindigt op -paraben.
Sodium lauryl sulfate (SLS) / Sodium laureth sulfate (SLES): Als agressieve reinigers niet goed voor je zijn, vermijd dan deze ingrediënten.
-cone / -siloxane: Als je geen siliconen wilt gebruiken, controleer dan de ingrediëntenlijst op woorden die eindigen op -cone of -siloxane, zoals dimethicone.
Paraffinum liquidum: Voor wie liever geen minerale olie gebruikt.
Deze woorden kunnen dienen als herkenningspunten bij het bekijken van ingrediëntenlijsten en helpen je ingrediënten te vermijden waar je mogelijk gevoelig voor bent of die je liever wilt vermijden.
4: Onderzoek de eerste 5 tot 7 woorden
Sommige woorden zoals ‘alcohol’, ‘aqua’ of ‘parfum’ zijn voor de meesten bekend. Maar als je een ingrediënt tegenkomt dat je niet kent en het staat vooraan op de lijst, is het slim om dit even op te zoeken. Door dit een paar keer te doen, zul je na verloop van tijd merken dat je bepaalde ingrediënten meteen herkent zonder ze op te hoeven zoeken. Bijvoorbeeld, de complexe term ‘Butyrospermum Parkii Nut Butter’ staat eigenlijk gewoon voor eenvoudige sheabutter. Na een tijdje zal dit vanzelf duidelijk worden.
Om ingrediënten op te zoeken, kun je gebruikmaken van deze websites:
- EWG
- Europese lijst van cosmetica ingrediënten
- Gids voor dierlijke ingrediënten (handig voor veganisten en vegetariërs).
Er bestaan ook diverse apps die na het scannen van je verzorgingsproduct aantonen of er schadelijke of ongunstige ingrediënten in je verzorgingsproduct zitten. Ze tonen ook mogelijke irriterende stoffen in het product. Daarnaast kun je eenvoudig lijsten vinden met alle schadelijke ingrediënten in cosmetica en daar meer over lezen.
Enkele opties zijn:
Hopelijk helpen deze tips je bij het beter begrijpen van ingrediëntenlijsten. Laat je niet misleiden en zorg ervoor dat je de basisbeginselen kent. Zo kun je niet alleen producten kiezen die passen bij jou, jouw huid en jouw levensstijl, maar ook flink wat geld besparen. Bijvoorbeeld, de ingrediënten van de wereldberoemde Crème de La Mer kosten slechts rond de € 30, maar een potje van 100 ml kost hier in de winkel ruim € 500!
Doe je voordeel ermee!!
- allergie-gevoelige ingrediënten, blog, chemische samenstelling, cosmetica label lezen, cosmetische formulering, EWG cosmetica, herkenbare cosmetische ingrediënten, hypoallergene ingrediënten, ingrediënten in cosmetica, ingrediënten ontcijferen, Natuurlijke ingrediënten, onbekende cosmetische ingrediënten., veganistische ingrediënten, veilige cosmetische ingrediënten