Waarom Titaniumdioxide in zonnebrand?

Terug naar Blog
Zonnebrand smeren

Waarom Titaniumdioxide in zonnebrand?

Ingredienten zonnebrand

Waarom Titaniumdioxiden als minerale filter?

Wanneer je natuurlijke zonnebrandcrème gebruikt, ben je wellicht bekend met het ingrediënt titaniumdioxide. Titaniumdioxide, ook wel bekend als titaandioxide, is al lange tijd onderwerp van onderzoek en kritiek. Er zijn zorgen geuit over mogelijke schade aan de longen bij inademing van deze stof.

Desondanks vind je titaniumdioxide terug in de natuurlijke, minerale zonnebrandcrèmes van INCIA. Waarom zou deze potentieel gevaarlijke stof aanwezig zijn in de producten? Het antwoord ligt in de toepassing van nanotechnologie en de wijze waarop deze stof wordt gebruikt. In deze blog leggen we dit uit, zodat je met een gerust hart de minerale zonnebrandcrème kunt gebruiken!

Wat is titaniumdioxide eigenlijk?

Titaniumdioxide wordt vaak gebruikt als wit pigment in verschillende producten. Naast zijn pigmenterende eigenschappen heeft titaniumdioxide ook andere nuttige kenmerken, zoals het vermogen om licht te verstrooien en te reflecteren. Daarom wordt deze stof gebruikt in verf, papier en zonnebrandcrème.

Is titaniumdioxide een natuurlijk product?

Hoewel titaniumdioxide van nature voorkomt in sommige mineralen en gesteenten, wordt het meestal synthetisch geproduceerd. Dit komt doordat industriële toepassingen, zoals pigmenten, coatings en cosmetica, absolute zuiverheid en consistentie vereisen.

De titaniumdioxide die in de natuurlijke zonnebrandcrèmes van INCIA wordt gebruikt, heeft een natuurlijke basis.

Wat doet titaniumdioxide in minerale zonnebrandcrème?

Titaniumdioxide fungeert als een minerale zonnefilter. Dit betekent dat het aanbrengen van een natuurlijke, minerale zonnebrandcrème met titaniumdioxide de zonnestralen op de huid reflecteert, in plaats van deze straling te absorberen zoals chemische zonnefilters dat doen. Hierdoor biedt titaniumdioxide bescherming tegen zowel UVA- als UVB-straling.

Is titaniumdioxide schadelijk voor mensen?

Er wordt al lange tijd onderzoek gedaan naar de mogelijke schadelijke effecten van titaniumdioxide. Tot op heden is hier nog geen definitief antwoord op gevonden.

Bovendien is er veel (internationaal) onderzoek uitgevoerd naar de verwerking van titaniumdioxide in producten, zoals te lezen is in dit wetenschappelijke artikel op ScienceDirect. Hierbij is met name gekeken naar nanotechnologie.

Nanotechnologie, met name in smeerbare producten zoals zonnebrandcrème, kan namelijk van invloed zijn op de eventuele schadelijke eigenschappen van titaniumdioxide.

Nanotechnologie en nanodeeltjes

Nanotechnologie is de wetenschap die zich bezighoudt met materialen die kleiner zijn dan één miljardste van een meter. Deze materialen worden nanodeeltjes genoemd en zijn zo klein dat ze met het blote oog niet zichtbaar zijn. Nanodeeltjes vertonen unieke eigenschappen en kunnen effectief zijn bij het absorberen, transporteren en versnellen van reacties van stoffen.

Non-nanotechnologie en minerale zonnebrandcrème

Wanneer titaniumdioxide wordt verwerkt tot nanodeeltjes, betekent dit dat de stof door de bovenste laag van de huid kan dringen. De nanodeeltjes zijn namelijk zo klein dat ze door de poriën kunnen gaan, waardoor titaniumdioxide alsnog door de huidcellen kan worden opgenomen.

Alle titaniumdioxide in de natuurlijke zonnebrandcrèmes is non-nanotechnologie. Dit betekent dat de deeltjes van titaniumdioxide groter zijn dan nanodeeltjes, waardoor ze op de opperhuid blijven liggen en niet door het lichaam worden opgenomen.

De titaniumdioxide in de zonnebrandcrèmes van INCIA heeft een externe werking en is veilig in gebruik. Het blijft aan de oppervlakte van de huid en wordt niet geabsorbeerd.

Waarom toch kiezen voor titaniumdioxide in de zonnebrandcrème?

Titaniumdioxide is een veel veiligere optie dan zonnebrandcrèmes met chemische filters. Bij chemische zonnebrandcrèmes worden synthetische stoffen namelijk door je lichaam opgenomen, wat ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

Titaniumdioxide is juist zeer effectief als minerale zonbescherming. Het is een krachtige zonnefilter die zowel UVA- als UVB-straling kan blokkeren en reflecteren. Hierdoor kan titaniumdioxide schade aan de huid, veroudering en verbranding voorkomen. Het is een veiliger alternatief en bij correct gebruik van de natuurlijke, minerale zonnebrandcrèmes is non-nano titaniumdioxide veilig voor jou, je kinderen en de natuur.

Minerale zonnebrandcrème van INCIA

Ben je gerustgesteld en wil je zelf de natuurlijke, minerale zonnebrandcrèmes uitproberen? Neem dan een kijkje in onze shop bij de zonnebrand van INCIA

Terug naar Blog
De waardering van lafelin.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 13 reviews.
× Chat